Column: Luisteren

Hoe snel. Weten jullie hoe snel de Audi Q7 door een bocht heen kan rijden? Hoe snel die Audi door een stevige haakse bocht kan? Zie je het voor je? Hoe hard kan-ie dan? Het antwoord is heel simpel. Vooral voor mannen die me dit met opgeheven neus tegen het dak van hun Audi Q7 meedelen. Het interesseert me helemaal geen ene rotmoer. Helemaal niets. Het interesseert me ook niet hoeveel die auto gekost heeft. In hoeveel seconden hij de straatstenen eruit kan trekken. Hoeveel vrije tijd je moet inruilen om die zakelijke bocht te kunnen rijden. Ik hoef ook niet te weten hoe giga giga snel je wifi in die Audi is. Dat je navigatie in die Audi je helemaal naar Achter Oezbekistan kan brengen. Zelfs tot voor de deur in de Oezbeekse dorpsstraat. Ik vind het prima. Vandaag nog vertrekken zou ik zeggen. Maar blijf wel daar. Val me niet lastig met je succes in blik. Probeer me niet te imponeren met je eigen ongeluk. Het maakt niet uit welk onderwerp er ook besproken wordt: het hijgende Audi hert komt door de haakse bocht piepen. Om vervolgens op te noemen wat veel indrukwekkender geweest zou zijn. Welke koers beter was geweest. Hoe het sneller had gekund.

Elk onderwerp waar wij graag sociaal een gesprekje over zouden willen voeren, blaat hij aan gort met zijn zelfvoldane ervaringen uit zijn triomfantelijke kop. Heb je verdriet en zoek je steun? Binnen een minuut zitten we over zijn ellende te praten. Dan is de Audi ziek of maakt rochelende geluidjes. Beste zelfingenomen Q7 bakken. Nooit meer doen. Als je een kerel bent, loop je nu naar buiten en schop je een ferme deuk in je Audi. Maak je een dansje op je motorkap ter ere van het leven en van SAMEN. Luister goed: samen een andere weg inslaan zonder dat elke koerswij-ziging teniet wordt gedaan door het eigen gebral. Luister naar je collega en laat hem uitvoerig vertellen over zijn postzegels. Je valt hem niet – ik zeg NIET – in de rede. Gewoon alleen maar luisteren. Wat mensen ook bespreken in, over of na de dag van morgen: hou je klep dicht.

(Dat deze column op de motorkap van je Audi is vastgeplakt, is geen toeval.)

deel dit artikel