Kim Spinder: Vernieuwen en innoveren?

Gewoon doen!

Van de hand van Kim Spinder is najaar 2019 Het kleine innovatieboek verschenen. Een praktisch opgeze e uitgave over hoe vernieuwing in een organisatie aan te pakken. En vooral ook over het behouden van de energie tijdens dit proces. Niet direct revolutionaire inzichten, wel helder en bovenal speels. De opzet is gebaseerd op de vraag die ze vaak krijgt: maar hoe doe je dat dan, innoveren? 

Kim Spinder kan het beste omschreven worden als innovator en piraat. Ze gelooft in andere manieren van (samen)werken en ontwikkelde diverse innovatieprogramma’s. Met lef en plezier helpt ze organisaties om zich klaar te maken voor de toekomst. Haar devies: gewoon beginnen en dan kijken wat er gebeurt.

We maken dingen vaak onnodig ingewikkeld en dat leidt tot gedoe. En dat terwijl een organisatie-context an sich al een belemmerende werking heeft. Thuis, in de vriendenkring of op het sportveld zijn we als mensen gewoon wie we zijn, maar op het werk zijn er allemaal andere maatstaven. We moeten ons houden aan processen en regels, moeten inloggen en inchecken en worden steeds weer beoordeeld. Allemaal gedoe dat niets te maken heeft met de klant of het product, maar alles met wantrouwen en regels. Zonde van de tijd en de energie. Er ontstaat spanning en het vermindert de innovatiekracht. Verandering is volharden en doorgaan. Vertrouwen op de uitkomst. Weerstand, prestaties die tijdelijk afnemen, een dip in energie van mensen: ze horen er gewoon bij. 

Begin bij jezelf

“Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze het moeilijk vinden om verandering op gang te brengen binnen hun bedrijf. Maar waarom niet bij jezelf beginnen? Waar heb je als medewerker zelf invloed op, welke stap of stappen zou je zelf kunnen zetten? Zo geef je het goede voorbeeld en stimuleer je collega’s om dat ook te gaan doen. Probeer niet zelf om de hele organisatie in beweging te krijgen; daar word je alleen maar heel moe van.”

Stakeholders

Bij verandertrajecten wordt nog te vaak nagelaten medewerkers mee te nemen en te informeren. Met meer aandacht voor herontwerp van processen en communicatie en training neemt de kans van slagen toe omdat zo de acceptatie van de veranderingen vergroot wordt. Spinder betrekt zoveel mogelijk direct betrokken stakeholders bij het proces. Bij een gemeente laat ze bijvoorbeeld de inwoners aan het woord door de vraag te stellen: hoe zou jij het anders willen zien of doen? Diezelfde vraag is natuurlijk ook relevant voor ondernemers en bedrijven. “Maar veel bedrijven vinden deze aanpak nog te spannend.”

In beweging!

Het is boek is bedoeld voor mensen die zelf aan de slag willen en daarbij een zetje nodig hebben. Verwacht geen wetenschappelijke verhandelingen of een implementatiemodel of blauwdruk. Elke organisatie is anders en er bestaat geen gegarandeerde succesformule. Wel wordt door het boek heen veelvuldig verwezen naar opvattingen en ervaringen van diverse gekende auteurs uit de manage- mentliteratuur, waaronder hoogleraar Jan Rotmans, Jos de Blok van Buurtzorg, corporate antropoloog Jitske Kramer, hoogleraar Paul Iske, veranderdeskundige Hans Vermaak en managementgoeroe Ben Tiggelaar. “Zie dit boek als een kompas dat richting geeft in de zoektocht naar betere besluiten, zonder je precies te vertellen wat je moet doen of welke afslag je moet nemen. Mijn doel is om mensen enthousiast te maken en mensen in beweging te krijgen. Ik spoor ze aan en zorg ervoor dat het werk effectiever en efficiënter gaat, maar vooral dat het weer leuker wordt.” “Heel veel mensen nemen hun werk namelijk (te) serieus, dus ik denk dat het werk leuk maken al een belangrijk ding is. Ik kijk hoe ik de frustraties van medewerkers kan omzetten in nieuwe, goede ideeën en motivatie. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Door een grote vraag of project simpel te maken kan er makkelijker gekeken worden naar een volgende logische stap.” Het kleine innovatieboek biedt daar veel inspiratie voor.

Spinder, Kim (2019). Het kleine innovatieboek. Hoe pak je het aan en hoe houd je de energie erin? Amsterdam/Antwerpen: Uitgeverij Business Contact. 

deel dit artikel